Όταν στην Κρήτη βασίλευε ο Δευκαλίων, διάδοχος του Μίνωα, μυθολογείται ότι σύναψε ειρήνη με τους Αθηναίους, έγινε φίλος με τον Θησέα και του έδωσε για γυναίκα την αδελφή του Φαίδρα.
Η Φαίδρα ερωτεύτηκε τον προγονό της Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την Αμαζόνα Ιππολύτη, ξακουστό για την ομορφιά του, αθλητικό, πιστό στην παρθένα Άρτεμη του κυνηγιού.
Τον γνώρισε για πρώτη φορά στην Τροιζήνα, σε ταξίδι που έκανε μαζί με τον Θησέα, στο παλάτι του Πιτθέα, παππού του Θησέα από την πλευρά της μητέρας του Αίθρας.
Μυθολογείται ότι, εκεί, στην Τροιζήνα, στο ιερό της Αφροδίτης υπήρχε μια μυρτιά πίσω από την οποία στεκόταν η Φαίδρα και έβλεπε τον Ιππόλυτο να γυμνάζεται στο παρακείμενο στάδιο -εξού και η επωνυμία της Αφροδίτης ως Κατασκοπίας.
Λόγω του μεγάλου έρωτα που είχε η Φαίδρα προς τον Ιππόλυτο, ίδρυσε στην Αθήνα το ιερό της Αφροδίτης στη ΝΔ πλευρά της Ακρόπολης, απ' όπου μπορούσε να βλέπει την Τροιζήνα.
Ξαναείδε τον Ιππόλυτο στην Αθήνα, όταν ο νέος ήρθε για να πάρει μέρος στα Παναθήναια. Η Φαίδρα αδυνατώντας να περιμένει, έστειλε στον προγονό της ένα γράμμα, όπου του εξομολογούνταν τα αισθήματά της. Ο Ιππόλυτος την απέκρουσε, όπως και κάθε άλλη γυναίκα, πόσο μάλλον που αυτή ήταν και η σύζυγος του πατέρα του.
Η Φαίδρα, από φόβο μήπως ο Ιππόλυτος φανερώσει το μυστικό της στον πατέρα του Θησέα, τον κατηγόρησε σε αυτόν ότι προσπάθησε να τη βιάσει.
Ο Θησέας την πίστεψε, έδιωξε τον Ιππόλυτο από την Τροιζήνα και ζήτησε από τον Ποσειδώνα να τον σκοτώσει. Ο Ιππόλυτος φεύγοντας από την Τροιζήνα σκοτώθηκε όταν τ΄ άλογα του άρματός του, αφηνίασαν στη αιφνίδια θέα ενός τεράστιου ταύρου που βγήκε από τη θάλασσα.
Όταν η Φαίδρα έμαθε για τον θάνατο του Ιππόλυτου, αισθανόμενη απελπισία, ντροπή και ενοχές για τα όσα είπε στον πατέρα του, τον Θησέα, αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού.