Η Φαίδρα στο Θεάτρο

Η Φαίδρα γράφτηκε και ανέβηκε στο θέατρο περί το 1677, από τον θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Jean Racine που καθιερώθηκε σαν ένας γίγαντας της λογοτεχνίας.

O Jean Racine, βαφτισμένος τον Δεκέμβριο του 1639 σαν La Ferté Milon, ορφάνεψε σε νεαρή ηλικία και μεγάλωσε με την φιλανθρωπία που έδειξαν οι συγγενείς του, οι οποίοι άνηκαν σε πουριτανή Καθολική σέκτα, γνωστή ως Jansenists. Η μόρφωση του περιλάμβανε γνώση του Ελληνικού πολιτισμού και ήταν επηρεασμένος από το δόγμα Jansenist. Εκτός από μια ανάπαυλα στην Uzès το 1661, όπου εξευμένισε τους αγχωμένους συγγενείς του αναζητώντας δουλεία δημοσίου υπαλλήλου, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ο Racine ερωτεύτηκε περισσότερο το θέατρο και την ποίηση και καλλιέργησε την φιλία με τους Boileau, La Fontaine and Molière.

Αργότερα του ήταν αρκετό να εκδίδει συλλογές ποιημάτων. Το 1664, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στο Παρίσι, είδε την πρεμιέρα του πρώτου του έργου La Thébaïde και το 1665 του δεύτερου του Alexandre le Grand, με εξαιρετική αποδοχή από το κοινό. Τα επόμενα 10 χρόνια αρχίζοντας από το 1667 και τελειώνοντας το 1677, με δουλειές όπως το Andromaque, Les Plaideurs, Britannicus, Bérénice, Bajazet, Mithridate, Iphigénie και τελικώς το Phèdre, καθιερώθηκε σαν ένας γίγαντας της λογοτεχνίας, ισάξιος του Corneille.

Λόγω των δηλητηριωδών επιθέσεων στο έργο του Phèdre από τους Παρτιζάνους κριτικούς και μιας εσωτερικής ηθικής κρίσης του ιδίου (ίσως εξαιτίας της σχέσης του με κωμωδοποιούς όπως τους Thérèse Du Parc and Champmeslé) ο Racine εγκατέλειψε το θέατρο και παντρεύτηκε την Catherine de Romanet ενώ έλαβε την θέση του Βασιλικού Ιστοριογράφου μαζί με τον Boileau το 1677. Εξαιτίας αυτού, άρχισε την "συζήτηση" ή αλλιώς την συμφιλίωση του με την θρησκεία.

Τα δύο του έργα, βιβλικών θεμάτων, Esther (1689) και Athalie (1691), γράφτηκαν κατά παραγγελία από την Madame de Maintenon για εκτέλεση από τους μαθητές της στο εσώκλειστο της σχολείο στο Saint-Cyr για εκκλησιαστική και κοσμική διδασκαλία. Ωστόσο, θρησκευτικοί μισαλλόδοξοι που δεν εμπιστεύονταν την σκηνή, εξασφάλισαν να είναι το έργο αυτό το τελευταίο του με εξαίρεση το Cantiques spirituels (1694). Πέθανε στις 21 Απριλίου, 1699 στο Παρίσι.

πρόγνωση καιρού από το k24.net

Our latest special offers,
straight to your inbox

Stay up to date with the latest specials from Base Hotel. Subscribe and save on your next stay.

Continue browsing site